Το δώρο του Θυμού – Μαχάτμα Γκάντι

11 Μαθήματα ζωής για τον σύγχρονο κόσμο

0
659

Λίγα λόγια από τον Εκδοτικό Οίκο για το βιβλίο :

Ανακαλύψτε έντεκα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής ενός από τους πιο σπουδαίους ηγέτες και φιλοσόφους του εικοστού αιώνα –του Μαχάτμα Γκάντι– σε αυτή την έντονη και επίκαιρη εξερεύνηση του δρόμου της αλήθειας, όπως τη διηγείται ο εγγονός του Αρούν Γκάντι.

Στο ταραχώδες κλίμα που επικρατεί σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτά τα μαθήματα είναι πιο πολύτιμα από ποτέ.

Ο αγώνας για την ελευθερία, την ισότητα και την ειρήνη μπορεί να είναι μακρύς και κουραστικός. Ωστόσο, η στάση ζωής του Γκάντι δείχνει πόσο άξιζε αυτός ο αγώνας του και ότι εξίσου θα αξίζει και ο δικός μας.

Η φιλοσοφία της μη βίας απαιτεί χρόνο και υπομονή.
Τα μαθήματα αυτά εναρμονίζονται με μια οικουμενική αντίληψη για το γνώθι σ αυτόν, τη διαχείριση του θυμού, την κατάθλιψη, τη μοναξιά, τη φιλία και την οικογένεια, και είναι ιδανικά για όσους αναζητούν έναν τρόπο να φέρουν μια θετική αλλαγή στον εαυτό τους και στον εύθραυστο κόσμο μας.


Τώρα σχετικά με το συγκεκριμένο βιβλίο το οποίο διαβάζουμε αυτές τις μέρες…

Τα μηνύματα που περνάει είναι αρκετά ουσιώδη και πλέον συνάδουν με τα καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζουμε σαν άνθρωποι. Υπάρχουν καθημερινά προβλήματα και λόγω άγχους και στρες (και της γενικότερης κατάστασης στην Ελλάδα) τα αντιμετωπίζουμε με βία.

Βία λέγοντας, πέρα από την σωματική ή την λεκτική, υπάρχει στην καθημερινότητα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο θα καταλάβετε τους παραπάνω ορισμούς.

Σε ένα από τα κεφάλαια (από τα 11) ο Αρούν σημειώνει το ακόλουθο :

Μεγαλώστε τα παιδιά σας, χωρίς χρήση βίας.

Ένα παράδειγμα από το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι το ακόλουθο και πιο ενδιαφέρον για εμένα :

Όταν άφησα τον πατέρα μου στο συνέδριο εκείνο το πρωί, μου ζήτησε να τον παραλάβω από το ίδιο σημείο στις πέντε το απόγευμα. Η μαμά ήθελε να της αγοράσω κάποια είδη μαναβικής και να κάνω μερικές δουλειές , ενώ η λίστα του πατέρα μου για εκείνη τη μέρα περιλάμβανε να πάω το αμάξι για σέρβις και να του αλλάξω λάδια.

“Έχεις ολόκληρη τη μέρα , κι έτσι δεν θα είναι πρόβλημα”, μου είπε.

Τέλειωσα όλες τις δουλειές σε χρόνο ρεκόρ και μετά άφησα το αμάξι εγκαίρως ώστε να προλάβω την ταινία , ώρα δύο μετά το μεσημέρι. Βούλιαξα στο κάθισμά μου , ενθουσιασμένος με τον τέλειο προγραμματισμό μου , και καθηλώθηκα από τον Τζον Γουέϊν στην ταινία, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Όταν τελείωσε γύρω στις τρεισήμισι, συνειδητοποίησα ότι το πρόγραμμα ότι το πρόγραμμα περιλάμβανε μια δεύτερη ταινία που επρόκειτο να ξεκινήσει αμέσως. Με έναν γρήγορο υπολογισμό έκρινα ότι θα μπορούσα να δω το πρώτο μισάωρο και να είμαι εγκαίρως στο ραντεβού με τον πατέρα μου. Όμως (όπως ήταν επόμενο) απορροφήθηκα τόσο πολύ από την ταινία που έμεινα μέχρι το τέλος, δηλαδή μέχρι τις πεντέμισι.

Έτρεξα σαν σίφουνας στο συνεργείο και πήρα το αμάξι , αλλά έφτασα στο συνεδριακό κέντρο περασμένες έξι.

Ο πατέρας μου ανακουφίστηκε που με είδε, προφανώς είχε ανησυχήσει.

“Γιατί άργησες τόσο πολύ;” με ρώτησε μόλις μπήκε στο αμάξι.

Ντρεπόμουν πολύ να του πω πόσο είχα διασκεδάσει παρακολουθώντας βίαια γουέστερν. Θα πίστευε κανείς ότι μετά τις εμπειρίες μου στο άσραμ και με τον Κεκρού, θα είχα μάθει να μη λέω ψέματα.Όμως το να προστατεύουμε την εικόνα μας, μερικές φορές, μοιάζει πιο σημαντικό από την κοινή λογική.

“Δεν ήταν έτοιμο το αμάξι” απάντησα, επινοώντας μια γρήγορη δικαιολογία. Τη στιγμή όμως που ξεστόμιζα τα λόγια , είδα την απογοήτευση στο πρόσωπο του πατέρα μου.

“Δεν μου είπαν κάτι τέτοιο όταν τηλεφώνησα στο συνεργείο”, είπε. Φάνηκε να σκέφτεται για λίγο πριν αποφασίσει τι να κάνει , και μετά κούνησε ελαφρύ το κεφάλι του.

“Λυπάμαι που μου είπες ψέματα σήμερα. Απέτυχα ως γονιός να σου δώσω την αυτοπεποίθηση και το θάρρος να λες την αλήθεια. Ως τιμωρία για την ανεπάρκειά μου, θα γυρίσω σπίτι με τα πόδια.

Με το παραπάνω απόσπασμα θέλω να εστιάσω στον τρόπο σκέψης και στη χρήση και επιλογή της Μη Βίας και του τρόπου συλλογισμού του συγγραφέα.

Ένα must have / value for money που λένε και οι συγχωριανοί μου.

Μπορείτε να το αγοράσετε εδώ : Αγοράστε το εδώ